неділя, 1 червня 2014 р.

Актуальність минулого у ретроспективі сучасного

Споконвічно суспільство поділялось на нижче і вище, попри всі моральні норми і принципи. Такий поділ здійснювали самі ж люди. Цю соціальну ієрархію українського суспільства яскраво описав Б.Грінченко у своїх «Листах з України Наддніпрянської». Та й зараз одні – живуть від зарплати до зарплати, позбавляючи себе певних благ через матеріальну нестабільність. Інші ж – розкошують, живуть на широку ногу, не відмовляючи собі ні в чому. Та от тільки шляхи заробітку у цих людей різні, втім, як і моральні принципи та пріоритети.  
 Слово елі́та з французького «elite» — найкраще, вибране, тобто невід'ємна частина соціуму. Дивлячись на наших привілейованих політиків, виникають великі сумніви щодо присвоєння їм цього звання. На думці якщо не у всіх, то кожного другого, як, використовуючи власну недоторканість, зробити суспільство бідним, а себе – багатшим. У ХХІ столітті, в час, коли Україна має статус незалежної держави, прості люди залежать від таких собі «елітованих» пройдисвітів, котрі диктують свою волю всім і кожному. Тільки забувають вони про головне: що теж є частиною пригнобленого суспільства, яке все ж здатне дати відсіч.
При своєму небагатому життєвому досвіді, я таки можу бути об’єктивною. Росія, та й не лише вона, вважала українців людьми нижчого сорту, тих, котрі віками стояли і стоятимуть на колінах, прислуговуватимуть панам. А що, коли не заперечувати цю істину, а поглянути на неї з іншого ракурсу. Ні для кого не секрет, що розум українця, як і відданість та щирість, шанується у світі. То чи не можна сказати, що українці не опиралися владі царів свідомо? Що вони, як і кожна освічена людина, десятиліттями зондували ґрунт для того, щоб врешті-таки завдати нищівного удару своїм ворогам. Показати, що Україна – була і буде державою, а українці – сильним народом, який ніколи не схилиться перед ґвалтівниками націй.
Події сьогоднішнього дня доводять мою сміливу гіпотезу. Стояти на Майдані заради ідеї, принципу, завтрашнього дня у вільній країні можемо лише ми. Лише українські матері свідомо відпускають своїх синів, чоловіків на передову, знаючи, що ті можуть не повернутись. Але зі щемом у серці мужньо їх уцілують і щоночі, стоячи біля образів, моляться Богу за їх повернення і за повернення тисячі чиїхось дітей додому. Жертовність – це великий дар, але лише тоді, коли вона виправдана.
Доречним тут є легендарний вислів Маріо П’юзо: «Друзів потрібно тримати близько, а ворогів – ще ближче». Хіба не так? Адже той, хто знає всі слабкі місця супротивника, здатен завдати нищівного удару. Та якими б планами не керувалось суспільство, найперше воно має бути єдиним і цілісним; влада, обрана народом – справедливою і незаплямованою; народ – свідомим. І тільки при таких обставинах - успіх гарантований.
Сьогодні багато досвідчених дорослих людей сприймає молодь, яка бореться за своє майбутнє і майбутнє своїх дітей, як девіантів, хоч кожен із нас погодиться, що багато в чому відхилявся від суспільних норм. Молоді люди, на відміну від своїх батьків, реально дивляться на нинішню ситуацію і владу, а старші люди, все порівнюють її з минулою, яка ще не вивітрилась зі свідомості. Але саме в руках молоді сьогодення та майбутнє держави. Їх голови не засмічені ідеологемами минулого століття. Вони діють у нинішніх умовах: тут, зараз і сьогодні.
Французький історик Шерар сказав про українців : «Перемогти, або загинути!». Ми ніколи не будемо жити наполовину, нація має бути повноцінна у всьому. Але перемогу потрібно здобути перш за все над самим собою. Як і колись, зараз маємо людей із стереотипами про «доброго дядька», котрий прийде і вирішить усі їхні проблеми, захистить. Настав час об’єднатися, становлячи могутню силу у боротьбі з нападниками. Росіяни не стануть другими більшовиками, не зруйнують те, що так довго доводилось відновлювати після війни, духовної і політичної розрухи.
«Україна поховала своє старе в тім огнищі, в тій руїні, в могилах своїх дітей, забитих рукою більшовиків… - писав Михайло Грушевський, - … Україна, як і я, стоїть на сій руїні тепер, новими очима розглядаючи сі згарища, і перед нею встають зовсім нові перспективи і види, не тільки тому, що змінились реальні умови життя, але й тому, що око бачить їх і мозок сприймає їх інакше». Неймовірно актуальні ці слова і зараз.
Проснулися ми вже від того «хронічного сну», який безглуздою вуаллю закривав нам дійсність. Дух Руїни живе у нашій свідомості від Гетьманщини, визвольних змагань 1917-1920-х років до сьогодні. Постають у пам’ять вічні бунтівники: Сірко, Пушкар, Брюховецький, Григор’єв, Махно та інші отамани, котрі не хотіли підпорядковуватись ні власному, ні чужому уряду, не визнавали нікого, окрім себе. На жаль, і зараз таких на пальцях не злічити. До свідомості частини з них достукатись можна, але загроза існує.
«Міжусобиці і бунти були й у інших народів. Але вона встигли оформитись в держави й виховати, деколи жорстокими способами, своїх громадян на дисциплінованих і карних членів національної і державної спільноти.

Ми, українці, не встигли цього зробити, бо перешкодили в цьому орди з півночі та зі сходу, які нападали на нашу державу, а згодом сусіди, які наш знесилений народ поконали, розбивши нашу державу і впровадивши у відношенні до нашого народу політику внутрішнього поріднення, відомого під назвою «діли і пануй» або «пусть русіна на русіна» », - писала Ліна Костенко.
Зараз Україна, як ніколи раніше, має величезний шанс вирішити свою давню геополітичну проблему. Вона, як ніколи, одностайна і сильна у своїх діях та переконаннях, вона, як ніколи раніше, має шанс стати єдиною і цілісною. Дух патріотизму обов’язково переможе.


Головний редактор

Немає коментарів:

Дописати коментар