четвер, 5 червня 2014 р.

«Океан Ельзи – 20 років разом!»

Святослав Вакарчук: «Наш тур сьогодні – не причина для радості, а момент єднання українців»

Дощ, холод, недешеві квитки, затори, сесія… Це ще не весь перелік перепон, що стояли на шляху студентів ІФтаЖу до ювілейного концерту гурту «Океан Ельзи», який став музичним символом незалежної України. Але перешкоди не являли собою нічого серйозного проти нездоланного бажання зустріти літо у Львові разом з улюбленим гуртом у 20-ий день його народження та масою однодумців.
«Дякую тобі за то, шо ти завжди зі мною»
Вперше за своє довге існування Океан Ельзи, гурт, який став символом української музики в усьому світі, буде святкувати річницю. Як зізнався сам Вакарчук, гурт не знає, як проводити ювілеї, тому для них було досить важко визначитись з тим, що вони будуть виконувати на концертах. «Ми вважаємо, що 20-річчя гурту «Океан Ельзи» сьогодні є важливим не тільки для нас, як для музикантів, але і для великої кількості наших шанувальників» - зізнались учасники гурту на прес-конференції у Львові.
Свої ювілейні концерти музиканти проводять у найбільших містах України: Львові (31.05, «Арена-Львів»), Дніпропетровську (7.06, стадіон «Метеор»), Харкові (14.06, стадіон «Металіст»), Києві (21.06, НСК «Олімпійський») та фінальний концерт в Одесі (28.06, стадіон «Чорноморець»). На своїх концертах обіцяють багато сюрпризів та несподіванок. Також планувався концерт у Донецьку, але через нинішню ситуацію в країні та на Донбасі проведення його неможливе. Ось як коментує цю ситуацію сам Вакарчук: «Спочатку концерт мав відбутися 23-24 травня. Потім сталось так, що це були два дні до виборів. Розуміючи, яка ситуація в країні ми вирішили його перенести на 25-26 червня. Потім сталась пожежа на арені «Дружба». Точно в цей день концертів не буде. Але ми обов’язково проведемо їх пізніше. Можливо, це буде один великий концерт на стадіоні. Це станеться найближчим часом, поки що не можемо сказати вам дати».


Символічно, те, що всеукраїнський тур«20 років разом» гурту стартував у місті Львів, де розпочинали свій творчий шлях «Океан Ельзи».
Перед початком виступу Святослав Вакарчук сказав: «Не хочеться багато говорити, пісні все скажуть за нас. Дякую, Львове! Дякую, Україно!».

«Коли ти чекаєш, значить ти маєш на кого чекати»

Суботній ранок 31 травня дав зрозуміти, що день буде дощовим та прохолодним. Львів зустрів нас не дуже привітно: все тими ж дощами та численними калюжами. Втім, концерт не чекав і, щоб зайняти хороші місця, треба було шукати спосіб туди дістатись. «Арена-Львів», місце проведення концерту, розташована далеко від центру міста, тому громадський транспорт до місця призначення був представлений у вигляді переповнених автобусів, які довозили не безпосередньо до стадіону. На місце ми прибули о 19.30, по дорозі придбали дощовики, бо дощ таки не вщухав і благополучно пройшли у першу фан-зону.
Людей було досить небагато, ми вдало протиснулись до сцени. Наступні дві години не змінювалось нічого, окрім сили дощу, поодиноких пісень, які ледь було чути та реклами «Львівського». Люди починали відверто панікувати та обурюватись. Навіть декілька разів натовп проскандував: «Неповага!». Проте від невдоволення глядачів не лишилося і сліду, коли на сцені з’явились музиканти, а фронтмен Славко Вакарчук заспівав «Вставай». З тих пір і до кінця концерту вже ніхто не нарікав.
Гурт повністю віддавався публіці. Люди танцювали, співали та, попри дощ, що ні на хвилину не переставав, влаштували флешмоб. Як зауважив сам Вакарчук: «І хто після цього концерту скаже, що дощ може його зіпсувати. Подивіться, яка романтика, яка краса!». Атмосфера і справді була незвичайною і незабутньою. Від того, що 30 тисяч фанатів разом співали пісні гурту, думаю, навіть у Вакарчука «бігали мурашки», про які він постійно згадує як про індикатор чогось дійсно душевного та справжнього. Враження, повірте, дуже сильні, щирі та незабутні. «Океан Ельзи» п’ять разів виходили на біс. Не буду приховувати, що після закінчення відчувся холод та втома. Але зваживши всі плюси та мінуси, варто визнати, що перших було більше. Ми повернемося на концерти рідного «Океану» знову. Бо, як казав Славко, у такий буремний час його концерти символізують не свято, а єдність українського народу, дають нам відчути, що ми разом і ми – сила!

«…Рок-н-рол завжди живий…»

Якщо коротко, то концерт у Львові виглядав таким чином:
Кількість фанів: 38-41 тисяча
Запланований початок: 20-00
Реальний початок: 21-40
Кількість зіграних пісень: 32
Кількість пісень на біс: 5
Тривалість концерту: 3 години.
Погода: дощова
Настрій: чудовий
Враження: неймовірні

«Де ми з тобою будем, коли закінчиться їхня війна?»
Пісні «Океану Ельзи» завжди звучали по-особливому просто і сильно. Повсякчас вони ставали для українців гімнами, що допомагали та спонукали. Останні події не стали винятком. Так, пісня «Стіна» стала символічною у подіях Майдану. На концерті у Львові Славко Вакарчук перед тим, як виконати композицію «На лінії вогню» зізнався: «Я ніколи не думав, що ця пісня, яку я писав про любов, набуде такого сенсу». Цю пісню гурт присвятив померлим за Україну героям, а фанати запалили тисячі ліхтариків. Минулого тижня словами «Океану Ельзи» заговорив діючий прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. «Я не здамся без бою» - впевнено прозвучало у бік Росії. Втім, ми не перестаємо сподіватись на врегулювання конфліктів та мир, висловлюючись словами того ж гурту, надіємось, що «все буде добре».


«Й не питай мене, коли

Наші плани зацвітуть»



Цікаві факти про улюблений гурт: 

1. Перший виїзний концерт групи відбувся у Луцьку, в 1995 році. 

2. Перший виступ групи за кордоном відбувся в липні 1996 року в місті Гернсбах (Німеччина).

3. «Океан Ельзи», за словами Святослава Вакарчука, ніколи не братиме участі у конкурсах і фестивалях, тобто у заходах, де учасники змагаються за місця (наприклад, «Євробаченні»).
4. Близько 50 фестивалів відвідав колектив за 20 років існування.
5. 15 турів відкатала група з моменту свого створення.
6. 12 жовтня 1994 офіційна дата утворення групи «Океан Ельзи».
7. 60 доларів перший гонорар колективу за дві з половиною години концерту у Львові.
8. «Відпусти» - перша пісня, написана Святославом Вакарчуком. Йому тоді було 16 років.
9. 9 музикантів - саме стільки людей побувало в складі групи в різний час.
10. 21 червня 2014 «ОЕ» стане першою українською групою, яка відіграє концерт на київському «Олімпійському» (70 тисяч місць).

Студентка СНУ імені Лесі Українки
Тетяна Колядич

Немає коментарів:

Дописати коментар